Home

Kerstmis

Kerstmis

Een kaarsje in het donker…

 In de laatste dagen van December wordt men overstelpt met kerstmuziek. Mijn sonor apparaat staat afgestemd op een Duitse zender die alle uren van de dag de mooiste slagers laat horen. Het is dus heel normaal dat die nu kerstliedjes laat horen. Als ik in mijn gemakkelijke zetel van die mooie muziek zit te genieten dan soes ik wel eens weg. Kerstliedjes. Waar je ook bent, je kunt ze niet ontlopen. Van ouderwetse nummers, die iedereen mee kan zingen tot moderne versies die zo rap gaan dat je er bijna nerveus van wordt. En dat allemaal om iedereen in de kerststemming te brengen. Voor mezelf heb ik een aantal muziekschijfjes waarop oude kerstliedjes staan. Ik zong die als kind al mee. En die komen dan met die dagen uit de C-D rek.

En echt waar, ik zou die liedjes missen als ik ze niet meer had. Bij kerstmis hoort vrolijke en gezellige sfeer samen bij lekker eten en drinken. Het brengt licht in de donkere winter. Verdriet past daar eigenlijk niet bij. Maar meer dan ooit besef ik dat kerst voor heel veel mensen juist een heel verdrietig feest is. Een feest waarbij geliefden extra hard worden gemist. Alleen al in mijn directe omgeving zijn er dit jaar al diverse mensen weggevallen. Familie, vrienden en leden van de duivenclub. Door ziekte uit het leven gerukt. Voor mensen die achterblijven zal kerst nooit meer hetzelfde zijn. Ze hebben allemaal iets gemeen: dat ene lege plaatsje aan tafel bij het kerstdiner. Weer anderen die leven tussen hoop en vrees. Wat zal het nieuwe jaar brengen? De ene dag dan ben je nog springlevend en de volgende dag ineens patiënt. Momenteel maken ook weer veel mensen een donkere tijd door. Een tijd van onzekerheid en afwachten. Wat heeft het laatste onderzoek uitgemaakt? Is de ziekte lokaal of toch uitgezaaid ? Kan er worden behandeld? En welke dan? Toen ik van morgen de knop van mijn radio op aan zette en het lied “ Stille nacht, Heilige nacht “ ten gehore kreeg bleken mijn tranen sterker dan mijn optimisme. Even wist ik het niet meer. Hoe zou ik nog kerst kunnen vieren in mijn eentje? Gelukkig is dat nog niet aan de orde. Maar de slechte toestanden in de wereld die zorgen toch voor spanning. En dat moest er toch even uit. Na alweer het zoveelste gezellige kerstfeest samen met mijn nazaten volgde ik mijn hart. Hopelijk helpt het kaarsje dat ik bij het kerstkribje heb aangestoken. Een klein vlammetje in een donkere tijd.

Graag wens ik jullie allemaal een warm kerstfeest toe met alleen maar lichtpuntjes. Geniet van elkaar en van al het mooie dat ons is gegeven. En geniet vooral van het leven. Niet alleen nu met kerst, maar alle dagen van het jaar!

 Pie.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.